SMAK AV KYSTEN
Måke_stripe_sort

Hvem er vi?

OM OSS

Spisestedene i Smak av kysten danner et kulinarisk nettverk. Med i nettverket er også utvalgte sjømatprodusenter, grossister , fiskemottak og fiskehandlere som representerer hele landet. Sammen bidrar vi til å utvikle norsk sjømat på restaurantene. Kunnskapsutvikling innen sjømat er det bærende element i dette konseptet, og spisestedene har gjennomgått et omfattende kompetanseprogram for å tilby sine gjester de beste sjømatopplevelsene!

Med fokus på kvalitet, sesong, ernæring, menyutvikling og historiefortelling har bedriftene kvalifisert seg til å bære kvalitetsstempelet Smak av kysten. Kunnskapsprogrammet er utarbeidet av Norsk Sjømatsenter og har foregått i nært samarbeid med sjømatleverandørene. Det er definert strenge kvalitetskrav for å sikre levering av den beste kvaliteten på sjømaten. Smak av kysten serveringsbedriftene vil tilby et bredt spekter av sjømat som først og fremst representerer den norske kysten.

Hvert spisested legger sin stolthet i å tilby deg sesongens aller beste lokale råvarer. Nettopp det gir en helt spesiell opplevelse – vinterfersk kysttorsk, vårsild og brosme, sommerens makrell og høstfest med skalldyr.

Smak på hver årstid!

Hva gjør vi?

FORMÅL

Smak av kysten er et nettverk som har til formål å tilføre kunnskap om og øke bruken av sjømat ved å tilby beboere, tilreisende og turister unike opplevelser knyttet til sjømat og kystkultur.

Utviklingsarbeidet i Smak av kysten skal videre bidra til å utvikle sterkere samorganisering av lokal, kystbasert sjømat, næringsutvikling og kulturformidling. Gjennom deltakelse i nettverket og aktiv deltakelse på kompetansehevende tiltak skal bedriftene oppleve en minimums omsetningsøkning på 5% innen sjømat.

Hvordan styrer vi?

ORGANISERING

Smak av kysten er et kulinarisk nettverk som utvikler mangfold og kvalitet av norsk sjømat på utvalgte restauranter i hele landet – fra Stavanger i sør til Vardø i nord. For å jobbe helhjertet med sjømat i alle ledd, er hele verdikjeden representert i Smak av kysten: Restauranter med fokus på sjømat, fiskemottak, produsenter, grossister og spesialiserte fiskebutikker. 

Nettverket Smak av kysten ble startet på initiativ fra Norsk Sjømatsenter i Bergen som hadde mange års erfaring frå næringsrettet nettverksbygging og kunnskaps- og opplæringsaktiviteter for blant annet hotell- og restaurantnæringen. Fra 2015 har Matarena AS videreført drift og utvikling av nettverket på vegne av aktørene. Fremdeles er det Alexandra Krage Angell som er prosjektleder – og som har jobbet med etablering og drift siden oppstarten i 2006.

Smak av kysten er en forening som er eid av de nærmere 70 medlemsbedriftene. På oppdrag fra foreningen utøver Matarena AS drift og utvikling av nettverket. Smak av kysten eier 51% av aksjene i Matarena AS. Den øvrige andelen eies av HMP Bergen (18,52%), Hordaland Bondelag (15,48%), Samarbeidsrådet for landbruksorganisasjonene i Hordaland og Sogn og fjordane (5%), Hanen Vest (5%) og Bondens marked (5%).

Det er etablert et styre i Smak av kysten bestående av:

        Fredrik Hald – Styreleder og produktutviklingssjef i Hallvard Lerøy
        Atle Jakobsen – Innkjøpsdirektør i Domstein Sjømat
        Bjørn Jakobsen – Direktør i Lerøy Sjømatgruppen
        Stein Mortensen – Senior forsker på Havforskningsinstituttet
–        Anders Blomkvist – Daglig leder hos Fiskekompaniet Tromsø
        Anton Fjeldvær – Eier og salgssjef i HitraMat
        Bjørn Tore Furset – Eier av Fursetgruppen v/ Tjuvholmen Sjømagasin og Lofoten Fiskerestaurant i Oslo
        Eric Saudan – Eier av Bellevue Restauranter i Bergen

Alexandra Krage Angell er daglig leder i Matarena AS og er prosjektleder for Smak av kysten. Hun har erfaring fra ledende stillinger i reiselivet og sjømatnæringen og har hele tiden hatt ansvar for  drift og utviklingsprosjekter i Smak av kysten.