Sesongvarsel: Sommer

Solen skinner, varmen er kommet og naturen er frodig som aldri før. Våroppblomstringen i havet nærmer seg slutten og havstrømmene blir stadig varmere. Mange fete fiskeslag er i sesong på denne tiden av året og det passer jo perfekt på grillen!

Hvalfisket er i full gang i Nord og i hele landet kan du nå få tak i fersk hval av førsteklasses kvalitet. Makrellen har nå ankommet Sør og Vestlandet, piggvaren har vist seg i bifangsten på Sør og Sør-Vestlandet og kveiten er tilstede i hele landet. Ellers er det fortsatt topp kvalitet på tang og tare!

Hval

Havets biff nå kommet inn til norskekysten for å spise seg fet. Fisket er begrenset til sommeren. Nå om sommeren kan du nyte nydelig ferskt hvalkjøtt. Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, med et hint av sjø. Relativt magert kjøtt som trenger kort steketid for å holde på den gode mørheten.

Makrell

”Makrellen e´kommen”. Den sterke sprellende stimfisken får du nå fersk i hele landet. Et nydelig valg i disse tider! Om våren er den relativt mager, men fettinnholdet stiger ut over sommerhalvåret, etter hvert som makrellen har beitet på næringsrikt dyreplankton og småfisk.

Piggvar

Havets fasan har i det siste vist seg i fiskedisken. Dette er en av verdens aller mest ettertraktede fiskearter. Den delikate og mineralske smaken kombinert med den den kjøttaktige og sensible strukturen gir en utrolig smaksopplevelse.

Kveite

Kveiten er en fantastisk matfisk og er nå tilgjengelig i store deler av landet. Den smaker best når den er under 40 kilo. Oppdrettskveiten til Sogn Aqua er også helt super! Det kontrollerte landbaserte oppdrettsanlegget produserer kveite av ypperlig kvalitet hele året til restaurantmarkedet!

Grisetang

Tang og tare er fortsatt av super kvalitet. Flere av produsentene og grossistene i Smak av kysten har begynt å levere fersk tang og tare til restaurantene i Bergen! Spennende!

Denne måneden anbefaler vi grisetangen. Denne gulbrune algen trives på beskyttede steder i fjæresonen ofte sammen med blæretang. De ytterste skuddene og de knudrete formeringsknoppene smaker best. Grisetangen kan høstes hele året, men formeringsknoppene er på sitt beste nå om våren. Sylt dem gjerne som kapers til salaten!

Bon appétit!